Tablica 2a. Ekologia w ogrodzie.

Kompostowanie

Na tablicy opisano podstawowe zasady kompostowania. Nie jest to jedyna metoda uzyskiwania wartościowego nawozu.

Nawet mając niewiele miejsca można wybrać coś dla siebie:

  • kompostownik do kuchni „Bokashi”,
  • kompostownik balkonowy,
  • wermikompostownik do hodowli dżdżownic rozkładających resztki kuchenne. Można go postawić w piwnicy lub garażu.

Kompostując resztki w ogrodzie lub na działce możemy stosować tradycyjną metodę „zimną” lub spróbować metody „na gorąco”- co przyspiesza kompostowanie, powoduje też niszczenie nasion chwastów które mogą znaleźć się w kompoście i likwiduje chorobotwórcze mikroorganizmy.

Warto zapoznać się z różnymi metodami kompostowania i wybrać odpowiednią dla siebie.

Pamiętajmy, że kompost to „złoto ogrodnika”!

Przykłady kompostowników: